Holdújév Fesztiválról

×

Hibaüzenet

 • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/file.phar.inc).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/common.inc 394 sor).

Holdújév FesztiválrólEzen a lapon szeretnénk sgetíséget nyújtani mindazoknak, akik utazásukat Kínába tervezik. A Kínai Művészeti Központ magyar és kínai tagjai, Kínában élő tagjai ajánlanak úticélokat Neked, s le is írják a véleményüket. Ezek közt nem csak az utikönyvek által írt "kötelező" látnivalókat találsz, hanem olyan speciális érdekességeket, amelyek csak a valódi felfedezők számára tartogatnak meglepetéseket. Irány a kínai nagyvárosok mellett a vidék is, az ezerarcú Kína!

 Kínában jártál? Küld el a véleményedet, javaslataidat. Hova menjünk, hova ne... 


Peking

Peking Kína fővárosa. Nagy. Nagyon nagy. Ha egyénileg utazol, ne dőlj be az önkéntes, barátkozó, angolul beszélő helyi "simlisek"idegenvezetők" önzetlen felajánlkozásainak. A legtöbb ilyen ember a Tienanmen tér és a Tiltott Város tájékán működik. Nagyon ügyesek, ravaszak a becserkészésben, légy résen! Persze vannak 14-20 év közötti diákok, tanulók, akik tényleg az angol nyelv gyakorlása miatt szólítanak le. Lehet velük dumálgatni, és csak akkor kell gyanakodni, ha elkezdenek előjönni valami ötlettel, tanáccsal. Vigyázz a riksákkal. Némelyikük a nyelvi megértést félreértéssé "alakítja” és az előre megállapodott viteldíjat megtízszerezi egy plusz nullával (vagy kettővel) :-)

A szűkebb értelemben vett, nyolc belső kerületre tagozódó Peking utcaszerkezete négyzetrácsos. A várost 4 körgyűrű (az ún. Kettes, Hármas, Négyes és Ötös körgyűrűk) szeli át és az ún. Hatos körgyűrű kerüli el. A városban a közlekedés – a nagy távolságokat leszámítva – egyszerű, jól átlátható. Peking felszíni tömegközlekedése folyamatosan fejlődik, metróhálózata korszerű, egymáshoz csatlakozó. A külföldiek tájékozódását segítendő a metrómegállók nevei latin betűvel is ki vannak írva. A főbb nevezetességekhez és csomópontokhoz tömegközlekedési eszközökkel könnyen el lehet jutni, a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején azonban jelentősen megnövekedett menetidővel kell számolni. Taxi a városban mindenhol elérhető, az alapdíj 10 yuan (kb. 1,3 Euró). Peking nemzetközi reptere (BCIA - Beijing Capital International Airport 北京首都国际机场) a központtól kb. 25 km-re, észak-keleti irányban, az Ötös és Hatos körgyűrűk között található. A repüléternek 3 terminálja van, az egymás mellett lévő, tehát gyalogszerrel bejárható, ún. T1-es és T2-es terminálok, illetve a tőlük távolabb fekvő T3-as terminál. A nemzetközi repülőjáratok a T2-es és a T3-as terminálokat használják, a Budapestet Pekinggel összekötő, a kínai Hainan Airlines által üzemeltetett közvetlen légijáratok a T2-es terminálra érkeznek, illetve onnan indulnak. A T1/T2-es és a T3-as terminálokat ingyenesen igénybe vehető buszjáratok kötik össze. Az egyes terminálok és a város egyik fő közlekedési csomópontja, a Dongzhimen buszpályaudvar között közlekedő gyorsvasút menetideje kb. 20 perc. A reptérről bővebben, beleértve mind a belföldi, mind a külföldi érkező és induló járatokról szóló információkat is, a BCIA naprakész, folyamatosan frissített honlapján, a http://en.bcia.com.cn/ címen tájékozódhatnak.

Peking közbiztonsági helyzete – még európai viszonylatban is – kiemelkedően jó. Peking külföldiek által kedvelt frekventált kerületeiben, illetve a városközponttól távolabb fekvő műemlékek, turistaattrakciók környékén éjjel-nappal folyamatos és jelentős a közterületi rendőri, illetve helyenként katonai (karhatalmi) jelenlét. A Pekingbe látogatóknak erőszakos, testi épség ellen irányuló bűncselekménytől nem kell tartaniuk, gyakoriak azonban a külföldiek sérelmére elkövetett kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekmények, ezek közül is kiemelten a zsebtolvajlás klasszikus esetei, amely szempontból a bűnügyileg leginkább fertőzött körzeteknek a műemlékek környéke, a piacok és bevásárlóközpontok tekinthetőek.

  A Tiltott Város (故宫). "Bertolucci világhírű filmjének, az Utolsó császárnak alapján szenzációs élményre számítottam. Megmondom őszintén, hogy nem volt a Tiltott város meglátogatása számomra egy csúcsélmény. Persze kötelező program és nem hagyhattam ki, de kicsit lehervasztottak a turistákat zaklató fazonok, és valahogy nincs az egész nevezetesség profin tálalva, felvezetve. Úgyis jönnek a turisták tömegei, nem erőltették meg magukat a műemlékvédők. A pénztárnál a hosszú sor is bosszantja a turistát. Lehet, hogy jó idegenvezető asszisztenciával többet lehetett volna kihozni élményként. Az ajánlkozó idegenvezetőkben viszont nem bíztunk." (B. Cs., 2013)

  A Tienanmen Tér (天安门广场). "Hú, ez mégiscsak a világ legnagyobb tere! Jól jellemzi a dimenziót, hogy a keleti és a nyugati végén is szükség van egy metrómegállóra. A Mao-mauzóleum a tér északi részén található, és kombinálható az ugyancsak arra elterülő Tiltott várossal. A gigantikus tér egyszerre impozáns és rideg, és többnyire nagy a zaj. Ez kombinálva a légszennyezettséggel és az önkéntes idegenvezetők nyomulásával (plusz a kínai belföldi turisták tolakodásával) arra késztetett, hogy ne időzzek a téren többet, mint 30-40 percet. Ez is főleg azzal telt el, hogy különböző szögekből fotóztam a teret, meg az embereket. A téren sok a rendőr, sőt a katona, szóval biztonság, az van." (Rezsőék, 2013)

  A Nyári Palota (颐和园). Peking északi részén található ez a hajdani császári palota. Lenyűgöző, csodás, egyedi nevezetesség. Hatalmas területe van, azaz nem egy rövid turista program, egy egész napot betölthet. Egy-két órára odamenni, tán nem éri meg. A kert, azaz park óriási kiterjedésű. Azt tanácsoljuk, hogy a keleti bejáratot használja, és onnan haladjon előre nyugati irányban. Ha van időnk, akkor érdemes egy ottani szigetre átmenni hajóval. Metróval könnyen megközelíthető a hely.

  Tian Tan, a Ég Temploma (天坛). Egy csodás park közepén van ez a templom. Tanácsos kora délelőtt odamenni, mert napközben túl nagy a látogatók tömege, azaz a parkban láthatók tai chai-t tornázó-meditáló pekingiek. Vannak, akik szerint a templom maga nem olyan nagy szám, kicsit el van túlozva, mint turista látványosság. Azért kár kihagyni.

  A Láma Templom (雍和宫). Egy-másfél órás programot tanácsos tervezni. Tájékozódni kell, hogy a templomon belül hol lehet, és hol nem lehet fotózni. Ez nem csupán egy turista attrakció, mivel sok helyi bizony imádkozni jön ide. Igazán érdekes ez a hatalmas templom a Tibet-s jellege miatt. A templomkomplexumában szerzetesek is élnek. 25 RMB-be kerül a belépőjegy.

  Ming Sírok (明十三陵). A városközponttól mintegy 50 kilométerre, északra fekvő festői szépségű völgyben 13 Ming dinasztia-béli császár nyugszik. A sírok közül csupán néhány látogatható.

  Wang Fu Jing utca (王府井). A Wangfujing Peking központi sétálóutcája, a Tian'anmen tér közelében, a Chang'an sugárúton fekvő Peking Hotel mögött található. A sétálóutca kiváló lehetőséget biztosít szuvenírek és ajándékok beszerzésére, ugyanakkor megjegyzendő, hogy az itt található boltok árfekvése az átlagosnál magasabb. Az esti fényben ragyogó utca felkeresése különös élményt nyújt a látogatóknak, javasolt egyben a Wangfujing északi végén kezdődő – csak az esti órákban üzemelő – ún. Ízek utcáját (王府井美食街) is megtekinteni, ahol a kínai konyha kevéssé megszokott, de annál látványosabb érdekességeivel találkozhatunk.

  Houhai (后海). A Tiltott Várostól északnyugatra fekvő, a Houhai-tó körüli Hutong-os, azaz a tradicionális pekingi építészeti stílus szerint épült alacsony, földszintes udvarházakból álló terület. A városrész épületeit az elmúlt években felújították, nagyrészükben ma éttermek, bárok üzemelnek. A környék szórakozóhelyei télen-nyáron kedvelt célpontjai a turistáknak.

  Liu Li Chang utca.

  NanGuoLuXiaong Hutong.

  Érdekes negyedek: 798 Art Space (Factory 798, avagy 798 Art Zone, avagy Art District). "Ez egy hatalmas kortárs, modern képzőművészeti telep a Dashanzi nevezetű ipari komplexum egy részén. Szerintem Pekingben ez a legérdekesebb, legrokonszenvesebb és legkellemesebb hely. Sok, különféle galéria van itt, többségükbe ingyen lehet bemenni. Ami a lényeg, hogy nem kommersz a hely, nem tömegtermékek a kiállított művek. Street art is erősen reprezentált, de van sok festmény, gyerekrajzok, szobrok, robotok, mindenféle ötletes installációk, textiles műtárgyak, művészfotók. Az egész hely nagyon progresszív, Peking egészéhez képest nagyon szabadság illatú. Szóval éles kontrasztban van azzal, amit a turista amúgy Pekingben tapasztal, érez. Érdekes építészetileg az ahogy a régi gyárépületek közegébe varázsoltak kis, hagyományos kínai házakat. Van itt több teraszos kávézó, étterem és sok kicsi, olyankor csupán egyszemélyes üzletecske. Szuper az is, hogy az egész telep autómentes. Hangulatos a kis utcácskákba bemenni és felfedezni újabb és újabb meglepő műtárgyakat. Ha van pénzünk és valami igazán eredeti ajándékot akarunk venni, akkor innen aztán biztos lehet. Van egy észak-koreai vonatkozású művészeti galéria is, visszafogottan kifigurázva az ottani rendszer abszurditását. érdemes megnézni az UCCA galériát, igaz ott éppenséggel szednek belépődíjat. Akár egész napot is el lehet itt tölteni, persze erre nekem nem volt elég időkeretem. 3-4 órát viszont érdemes rászánni. Napközben érdemes odalátogatni, mert este teljesen kihalt, csak az éttermek vannak nyitva, a galériák zárva vannak. Napközben rengeteg itt a külföldi turista. A szomszédban, a 744-es gyárépületben lehet látni egy régi vonatot." (L. Kari, 2014)

  Panjiayuan Piac.

  A Nagy Fal (长城). A Nagy Fal a Bohai-öböl partján fekvő Shanhaiguan-tól a Takla-Makán sivatag széléig húzódik, teljes ossza mintegy 6300 kilométer. A nomád törzsek betörésének megnehezítése érdekében már az i.e. 5. században elkezdtek építeni egy, a mai Nagy Fal elődjeként számon tartott védelmi vonalat, amelyet aztán a Kínát először egyesítő császár, Qinshi Huangdi alatt és után kezdtek egységesíteni, majd a Han-dinasztia (i.e. 206-tól - i.sz. 220-ig) idején fejeztek be. A falak – a Nagy Fal soha nem volt lineárisan egységes – ebben az időben elsősorban még földsáncok voltak. Átépítésük, beleértve a Peking közelében levő szakaszt is, csak a Ming korban fejeződött be. A ma látogatható falszakaszok „mindössze” 5-600 évesek. A legjobb állapotban lévő, a turisták számára megnyitott szakaszok (Badaling - 八达岭, Mutianyu - 慕田峪, Simatai - 司马台 stb.) Peking közigazgatási területén, de a városközponttól messze (kb. 50-70 km-es távolságban) találhatóak.


Shanghai

Shanghai Kína Kína legnépesebb városa, egyben a világ legnagyobb városa. Becslések szerint 23-24 milliós a lakossága. Minden négyzetkilométerre 3700 lakos jut. Shanghai Jangce-folyó torkolatánál fekszik. Nevezik "kelet gyöngyének" vagy Kelet Párizsának". Shanghai többnyire sík domborzatú, csupán dél-nyugati részén vannak dombos területek. Shanghai a világ egyik leggyorsabban fejlődő nagyvárosa. 2008-2009-et leszámítva 1992 óra minden évben két számjegyű a százalékos növekedése.

Kínában - Hongkongot nem számítva - Shanghaiban van a legnagyobb buli- avagy éjszakai élet. Vannak utcák, ahol szinte csak bárok sorakoznak egymás mellett. Ilyen például a Hengshan utca. Shanghai egyik negyede, a Xintiandi kedvelt bulizós környéknek számít. Ebben a negyedben rengeteg a bár és az étterem, de ezek bizony többnyire nagyon drágák.

Shanghai az óriási mérete dacára jó közbiztonságú város. A külföldi turistának leginkább a zsebtolvajoktól és a balek idegen átvágására szakosodott csalóktól kell tartania. A Nanjing Road keleti szakaszán fiatal hölgyikék kikezdenek a külföldi turista pasikkal és meghívják őket kávézni. Ennek a kísértésnek ellent kell állni, mert a hölgyike által javasolt bárban vagy étteremben az asztalon aztán nem csak teáscsészék és teáskanna kerül elő, hanem rengeteg luxus étel és méregdrága piás üvegek. Aztán persze kiderül, hogy kinek kell állnia a számlát. Ugyancsak elterjedt jelenség, hogy elég jó angoltudással rendelkező "egyetemisták" teaceremóniákra, kulturális rendezvényekre, helyekre invitálják a külfödi turistát. Ne kérjünk segítségükből, az ,,önzetlen" idegenvezetésből. Alapvetően gyanakodjunk azokra, akik túl rámenősen akarnak valamit ránk erőltetni.

Shanghaiban azért ezek az átverős jelenségek mégis gyérebbek, mint annyi más ázsiai nagyvárosban. Jó hír az is, hogy Shaghaiban nagyon ritka a külföldi turista sérelmére elkövetett rablás, erőszakos cselekmény. Kínában nagyon szigorú a büntető törvénykönyv és van ennek elrettentő ereje. Ha heves vitába keveredünk, vagy véletlenül jelen vagyunk valami verekedős helyzetnél, mindenképpen tanúsítsunk maximális visszafogottságot. Shanghaiban a déli és nyugati elővárosok számítanak közbiztonság szempontjából valamennyire rosszabb területnek. Az autófeltörések száma rohamosan növekszik, ami nem csoda, hiszen az autók száma is gyorsan gyarapodik. Kínában tilos a prostitúció. A külföldi turista a kurvázásra azért fázhat rá, mert a prostilányok többnyire fegyveres strici felügyelete alatt dolgoznak, és a stricik bizony rablásra vetemedhetnek, a kialkudott pénzhez képest többet követelhetnek, nem kesztyűs kézzel. A meglopnak, kirabolnak bennünket, kevéssé számíthatunk a rendőrség közreműködésére. Igaz ez részben a nyelvi akadályok miatt van így.

"Shanghai 25 milliós metropolis. Ennek ellenére tiszta, tágas, sok a zöld felület, parkok, melyek megbontják a betontengert. Metróhálozata fantasztikus, 14 vonal. Angolul nagyon jól kitáblázott, tiszta, könnyű eligazodni rajta, olcsó ( 1 jegy kb. 4 RMB = 170 HUF) és gyors. A felszíni közlekedés nagyon lassú a sok autó miatt. Leginkább a volt francia koncesszió területén a Shikumen házak tetszettek. A szürke kőkapu házakat felújították, hangulatos éttermeket, bárokat, galériákat alakítottak ki bennük. Sétálónegyed, ahol érdemes ebédelni vagy vacsorázni. Shanghaiban valamelyik emblematikus felhőkarcolójának kilátótornyába mindenképpen fel kell menni. Az Üvegnyitó - Financial Center, Jin Mao torony, vagy majd 2015. júliusától a Shanghai Torony 660 méter, mely a világ második legmagasabb épülete. Egymás mellett állnak a Pudong város részben. A tradicionális Kínát Shanghai mellett Tongli vizivárosban kell keresni. 1 óra autóval Shanghaitól. Tongliban a kínai kertművészetet csodálhatjuk meg, csatornákon lehet hajózni hosszú bambusztutajokon. Az utcákon kínai csemegéket kínálnak: szezámmagos sütemény, isteni csülök, gőzgombócok. Csend, nyugalom, egyszerű vidéki házak!" (Csiszár Ági, Vista, 2015)


 Magyar Nagykövetség - Peking 
 Sanghai Főkonzulátus 
 Sanghai Kurir 

                                    

Magyar Köztársaság Nagykövetsége
San Li Tun, Dong Zhi Men Wai No.10
Beijing 100600,
Telefon: (+86)10 6532-1431


Magyarország Shanghai Konzulátusa
SOHO Century Plaza, SOHO Square,
Century Avenue 1501 és Xiangcheng road 288.,
Telefon: (+86)21 6341-1007