MKBT

×

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/common.inc 394 sor).

MKBT

kínai kulturális és művészeti produkciók - ünnepelj velünk!

2016. február 4 - 24 közt számos kulturális programra, előadásra hívunk2016 februárjában nagyszabású kínai kulturális programokra invitálunk. Idén, több helyszínen, nemzetközi rangú művészeti produkciók és előadások köszöntik a Majom Évét. E programokban számos hazánkban élő-, s hazánkba látogató művész, előadó és nemzetközi turnéjukat folytató művészdelegációk vesznek részt. 2016 február 1- 24 között megrendezésre kerülő programok, előadások:

Nagy Kínai Újévi Hangverseny

 2016. február 4. 19.30, MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 
 facebook esemény - csatlakozz! 

Kacskaringós folyó - ezt jelenti a Kína keleti részén található, festői szépségű és évezredes hagyományokat ápoló Zhejiang (Csöcsiang) tartomány neve. Nyolcmilliós fővárosában, Hangcsouban működik ez a hazájában is ritkaságnak számító, nagy presztízsű zenekar, amely a Sanghaj környéki régió népzenéjét, múltját, ötvözi kortárs zenével, a jelennel. Ez az egyedi vonás itt, Európában talán még izgalmasabb, hiszen a hegedűk helyét az éneklő hangú erhu foglalja el, a csellók mellett a pengetős liu-csin és a ruan szól, a fafúvókat a dizi nevű bambuszfuvola képviseli, mindemellett számos cimbalomszerű és pengetős hangszer, szájorgonák, valamint kiterjedt ütőhangszer-részleg gondoskodik az európai fül számára különleges kalandot jelentő hangzásról. Nem csak ezért aratnak azonban turnéikon telt házas sikereket a Berlini Filharmóniától az amszterdami Concertgebouw-n át a bécsi Musikvereinig és Pekingig: az együttes művészetét a világ vezető szimfonikus zenekaraira jellemző maximális precizitás, mégis természetes zeneiség és gyönyörködtető sokszínűség jellemzi.

₪ A Kínai Nemzeti Opera Kínai Tradicionális Zenekara és Táncdráma-színháza ₪

Budapesten is változatos programot hallhatunk tőlük: a kínai hagyományokhoz más-más módon kapcsolódó hét izgalmas műsorszám közül az első a Tavaszi ünnepi nyitány lesz, amelyet a kínai újévet köszöntő népszokás ihletett. A ku-cseng nevű hangszerre írt versenymű szólóját Su Chang játssza, aki a selyemhúrokkal felszerelt citeraféle világszerte egyik legavatottabb előadója: fellépett a New York-i Filharmonikusokkal is, valamint az Oscar-díjas Tan Dun személyesen hívta meg új művének zürichi bemutatójára 2012-ben.

A zenekar karmestere a legendás Gennagyij Rozsgyesztvenszkij moszkvai tanítványa, Kína egyik legtekintélyesebb dirigense, Sanghai zeneakadémiájának tanszékvezető professzora, valamint az ottani operaház művészeti igazgatója, Zhang Guoyong. Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő koncertek 2016-os programja a majom éve kezdetén átfogó képet ad Kína különböző tájainak, népcsoportjainak tradicionális zenéjéről, a máig is használatban lévő hagyományos hangszerekről, a kínai és a nyugati zene közötti hatásokról, és a kortárs kínai zenéről. Az ünnep alkalmával kihagyhatatlan Tavaszi fesztivál-nyitány a Shenxi, a Hegyek hőse a hősök földjének is nevezett Guangxi tartományban élők, A vonat megérkezik egy dong faluba című kompozíció az életvidám dong emberek, a Daling melódia pedig a koreai kisebbség zenei pillanatképe. A Pillangószerelmesek-fantázia a szimfonikus zene és a tradicionális kínai népopera elemeinek kombinálásával született. A Nagy Fal capriccióban a közönség ízelítőt kaphat a kínai zene színházzal való egybefonódásából, valamint az ősi citerafélékből, kéthúros hegedűkből, dobokból, duplanádas fúvós eszközökből és megannyi, az európai szemnek-fülnek kevéssé ismerős, ám annál inkább varázslatos hangszerből is.

Holdújév Ünneplés

 2016. február 5. 13.00 - 15.00, ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem 
 facebook esemény - csatlakozz! 

...sokak szerint a Majom egyszerre Yin és Yang, fehér és fekete, egy intelligens és kettős természetű mágus, aki az ösztönös erők felszabadítója. Idén családias hangulatban az ELTE Konfuciusz Intézetben várjuk Önöket, hogy közösen ünnepelhessünk!

₪ ELTE Konfuciusz intézet ₪

Programjaink: 13:00 – 14:00 kézműves foglalkozások, (kínai képfestés, kalligráfia, papírkivágás, pingpong, mahjong, jian zi), 14:00 – 15:00 a Konfuciusz Intézet diákjainak fellépése. Mindenkit sok szeretettel várunk!

Mongol Művészdelegáció Előadása

 2016. február 4. Miskolc Konfuciusz Intézet 
 2016. február 5. Kazincbarcika 
 2016. február 6. Pécs Konfuciusz Intézet 

Miskolcon a Belső-mongóliai Ordoszi Nemzeti Ének- és Táncszínház volt vendége Magyarországnak. A művészdelegáció rendhagyó módon országos turnén mutatkozott be az érdeklődőknek, három helyszínen fergeteges sikert arattak.

₪ előadás Miskolcon ₪

Pécsett, a Zsolnay Negyedben az előadás felejethetetlen, a képeket köszönjük Li Haodong-nak. Az esti gálán akrobatikus táncok, tuvan torokéneklés, valamint összművészeti bemutató Belső-Mongólia hagyományos ruházatáról, ékszereiről, hangszereiről láthatott elképesztő bemutatűkat a közönség. A képre klikkelve GALÉRIA nyílik - képriport

₪ előadás a Zsolnay Negyedben - Pécs ₪

2016 Holdújév Kupa - harcművészeti bajnokság

 2016. február 7. Érd Aréna (2030 Érd, Velencei út 39.) 

TaiJi, Wutang Kungfu, Shaolin Kungfu, Chung Hop Kuen, Sáska, kevert stílusok, páros és egyéni formák láthatóak majd a versenyen, ahol az érdeklődők személyesen is találkozhatnak a bajnokokkal, iskolákkal, mesterekkel.

Keleti nyelvek Iskolája - 20 éves évforuló és Holdújév

 2016. február 12. 18.00, 1088 Budapest, Szentkirályi u. 8., földszinti nagyterem  
 facebook esemény - csatlakozz! 

A Keleti Nyelvek Iskolája hagyományos Holdújévi Ünnepsége egyúttal az iskola fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség. A rendezvényen kínai, japán és koreai kulturális műsort követően kínai tea- és ételkóstolóval várjuk kedves vendégeinket. Házibuli jelleggel nyugodtan lehet hozni bárkit és bármit (barátnő, barát, kaja, pia stb.). Mindenkit szeretettel várunk!

₪ 20 éves a Keleti Nyelvek Iskolája ₪


Shaolin Warriors 2016 Show

 2016. február 16., 17., 18. 19.00, MOM Kulturális Központ 
 facebook esemény - csatlakozz! 

A Shaolin Kungfu mágikus ereje - 20 éves jubileumi turné!

Nem túlzás, ha azt írjuk, hogy évezredek óta kutatjuk és keressük, hogy vajon minek köszönhető az, hogy létezik egy olyan kultúra, egy olyan misztikus erő, egy olyan tőlünk távol álló megfoghatatlan energia, amelyet mi magunk nem tudunk írányítani.

A Shaolin Kung Fu legendás szerzetesei – több mint 1500 éve ők az energetika kizárólagos mesterei. Végre bepillantást nyerhetünk, egy rejtelmes misztikus dologba, végre nekünk is megmutatják azt, hogy kellő odafigyeléssel, gyakorlással és koncentrálással mi mindenre képes az emberi test és a szellem.

₪ Shaolin Warriors turné 2016 - Budapest ₪

Kínában, a Song hegy közelében lévő kolostorukban a Zen buddhizmus követői a legmagasabb szinten űzik testgyakorlataikat. A qi – vagyis az emberi testen belüli energiaáramlás – akadályozható illetve stimulálható meditációval és légzéstechnikával, így válhatnak a szerzetesek immunissá a fájdalommal vagy sérüléssel szemben rövid időre, illetve használhatják a csi áramlását a gyógyulás elősegítésére. A bemutató a legmagasabb szintű légzés- és harctechnikai gyakorlatokból áll, melyet egy 16 tagú szerzetesekből és mesterekből álló csoport mutat be a templom 75 éves mesterének és egy shamisokból (fiatal szerzetes) álló csoport vezetésével. A közönség két órában betekintést nyerhet a kínai filozófia titkos világába, a mítoszokba, és megismerkedhet a Zen buddhizmus bölcsességeivel valamint a csi fantasztikus testgyakorlataival, mely maga a test saját energiája. A szerzetesek erőteljes képekben és jelenetekben mutatják be Kung Fu és Csi Kung tudományukat.

A közönséget interaktívan bevonják a bemutatóba, mely egy garantáltan új betekintést nyújt a kínai szerzetesek világába és innovatív módon érzékelteti misztikus energiájukat. Egy minden nemében különleges kihagyhatatlan este lesz ez.

2016 Holdújév Koncert

 2016. február 20. 19:00, Kőrösi Művelődési Központ 

A magyarországi kínai kolónia és vezetői meghívott magyar és kínai vezetők, vendégek és érdeklődők társaságában egy nagyszabású újévi koncerttel ünnepelték a Majom Évének beköszöntét. Az est vendége volt Duan JianLong Nagykövet Úr, a Nagykövetség munkatársai, dr Oláh Lajos képviselő úr és megannyi szervezet vezetője, tagja. Meghívott előadók Kínából érkeztek, akik az egyik jellegzetes, kínai hagyományos hangszeren a 21 húros citerán (gu zheng) adtak elő versenydarabokat. Színpadra lépett a Kínai Művészeti Központ Kínai Zeneiskolájának igazgatója, Tong Gelage múvész-tanár.

₪ 2016 Kínai Holdújév Koncert - Kőrösi Központ ₪Hazánkban élő kínai kolónia tavaszünnepi műsora

 2016. február 23. 19:00, Uránia Filmszínház 

₪ Embrance China - Tavaszünnep az Urániában ₪Lampion Ünnep

 2016. február 22. 17:00–19:00, AGÓRA, Szeged, Kálvária sugárút 23. 
 facebook esemény - csatlakozz! 

A jeles napokat az év 15. napján a Lampion Ünnep zárja. Az est során vendégeink részt vehetnek egy hagyományos kínai ételkóstolón is. Mindenkit sok szeretettel várunk!


 Az események Facebook lapja(i) 
 Bővebben a Kínai Újévről 
 Sajtóplakátok 

                                    春节,源于二十四节气,古人将黄道划分为12节(立春、惊蛰、清明、立夏、芒种、小暑、立秋、白露、寒露、立冬、大雪、小寒),12气(雨水、春分、谷雨、小满、夏至、大暑、处暑、秋分、霜降、小雪、冬至、大寒)。立春即“春节”开始,惊蛰即“春节”结束,立春-惊蛰,约30天(即寅月),寅月这30天即春节。黄道共12节,每节中间又有气,又划出12气。包含春节之中气雨水的月份称之为正月,正月初一的昨天定为“除夕”。因正月初一要看春节之中气雨水而定,故过年又称“春节”。迎春,春联,春卷皆来源于春节。包含春节之气雨水的月称之为正月,正月初一,定为“元旦”“元朔”或“年”。

2016 a Tűz majom éve

2016是丙申 ,紅猴年。 丙屬火,屬紅色,代表太陽。申屬金,申是猴子。所以,2016是火紅猴年。

...erős tűz és fém elemű energiákkal találkozunk. A Tűz elem legmagasabb szinten a teremtő erőt, a tudatosságot is szimbolizálja. A Majom jegy pedig a Fém elem fennhatósága alatt áll, ami magas szinten a legfelsőbb igazság, az emellett való elköteleződés, azaz az igaz eszmék védelmezésének jele. Az év Tűz-Fém lehetősége, hogy a személyes kapcsolataink rendezésével megtaláljuk a békét otthonunkban, családunkban, vagy a világban. Nagy tudatosságra lesz szükség. A Tűz Majom éve alacsony szinten indulatokat, feszültséget, és vallási ellentéteket szíthat, de magas szinten lehetőséget nyújt a vallások, próféták és mesterek szavainak meghallására, akik mind-mind évezredek óta ugyan arról az EGY-ről beszélnek. Az energiák felerősítve segítik e felismeréseket.


2016 Holdújév Koncert