Magyar-Kínai Hivatalos

×

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/common.inc 394 sor).

Magyar-Kínai Hivatalos

ARCHÍV - összefoglaló a Holdújév Fesztiválról (2013 / 2014 / 2015)

"a Távol-Kelet újra Budapestre költözik!"ARCÍV – A közös Tavaszünnep ötletgazdája Cserkész Gábor, amely elsőként 2013-ban valósulhatott meg egy valóban széleskörű összefogás által, az Európai Unió Integrációs Alap támogatásával, a Szubjektív Értékek Alapítvány szoros közreműködésével. A Tavaszünnep a legjelentősebb ünnep keleten, amely Magyarországon is lehetőséget teremtett a kelet kulturális sokszínűségének bemutatására. Unikalitása rendhagyó, hazánkban élő migráns és magyar művészek, intézmények, szervezetek egységes közreműködésével hozták létre azokat a nyílt, kulturális programokat, amelyek e Fesztivál gerincét adják.

₪ kínai művészdelegáció ₪

A Kínai Művészeti Központ évek óta aktívan vesz rész minden-, a kolónia jelentősebb társadalmi eseményén, ünnepén. Minden évben van Újévi Fesztivál, amely eddig is nyitott volt, azonban viszonylag kevés magyar jött el. 2013-ban többek közt ez változott meg: kíniak és magyarok, egyetemek, intézetek, szervezetek, szövetségek valóban nagyszabású Fesztivállal köszöntötték a holdnaptári Újév első napját. A cél az, hogy egységesen jelenjen meg minden olyan szervezet, ami a kelettel kulturális-, sport-, oktatás területén aktívan, magas színvonalon foglalkozik. E fesztivál a kultúrák találkozása, emberi értékeink bemutatása, a megismerés és megismerkedés. A kultúra egy, belőlünk fakad, általa leszünk azok, amik vagyunk. E nyílt fesztivál másik célja a lojalitás és a tolerancia elősegítése – erősítése - bennünk, magyarokban, a migránsok, a másképp gondolkodók, más kultúrát és szemléleteket valló emberek felé. Látnunk kell végre, hogy gondolkodásunk, szemléletünk és bennünk hordozott kultúránk határozza meg helyünket a világban, bárhol is legyünk. A sokszínűség maga az élet; felnőttként is meg kell őriznünk a „rácsodálkozás művészetét” épp oly őszintén, mint ahogy teszik ezt a gyermekek.

A fesztivál programjai összetett és látványban-, pompában gazdag interaktív helyszínek megvalósítását tették lehetővé; a keleti táncok és harcművészeti bemutatók mellett a látogatók megismerkedhetnek a kínai teakultúrával és a távol-keleti gasztronómiával. A gyerekeknek biztos felejthetetlen élmény lesz az oroszlántánc, amely a nap folyamán több alkalommal is meglepettséget és mosolyt csal majd a arcokra. Az ijedősebb lurkók meséket és mondókákat hallgathatnak vagy az izgő-mozgók kipróbálhatják a kungfu mozdulatokat.

A méltán különleges fesztivál folyamán kínai és magyar fotó-, és népművészeti kiállítások, interaktív kulturális programok, tradicionális kínai orvoslás, kung-fu kupa, gó és ping-pong bajnokok várták az érdeklődőket. A Holdújév Fesztivál egyik legizgalmasabb momentuma a Kínából Magyarországra érkező nemzetközi szintű művész társulat, amely ünnepi műsora este a nagyszínpadon zárja a napot. Sportbemutatók, felvonulás, zene, tánc, gasztronómia, filozófia, kvízjátékok, gyermekprogramok segítenek abban, hogy minél közelebbről megismerkedhessen minden érdeklődő a tradicionális és modern keleti kultúrával. A gyerekeket átváltoztató sarok, póni-ovi, kínai mesék és mondókák várták, míg a szülők megismerkedhettek a távol-keleti konyha remekműveivel, vagy az ősi kínai gyógymódokkal.

₪ magyarországi kínai kolónia ₪

A Holdújév Fesztivált Gála zárja, amit Kínából érkező művészdelegáció programja nyújt, a Kínai Nagykövetség és a Kínai Kulturális Minisztérium aktív közreműködése nyomán.

₪ Szegedi Egyetem Konfuciusz Intézet standján ₪

A Fesztivál hangulatát az alábbi werkfilm hitelesen adja át:

Még több videót a Youtube csatornánkon találsz!

A fesztivál minden évben az egész családot várja, ahol a belépés egész nap, minden programra ingyenes!
春节,源于二十四节气,古人将黄道划分为12节(立春、惊蛰、清明、立夏、芒种、小暑、立秋、白露、寒露、立冬、大雪、小寒),12气(雨水、春分、谷雨、小满、夏至、大暑、处暑、秋分、霜降、小雪、冬至、大寒)。立春即“春节”开始,惊蛰即“春节”结束,立春-惊蛰,约30天(即寅月),寅月这30天即春节。黄道共12节,每节中间又有气,又划出12气。包含春节之中气雨水的月份称之为正月,正月初一的昨天定为“除夕”。因正月初一要看春节之中气雨水而定,故过年又称“春节”。迎春,春联,春卷皆来源于春节。包含春节之气雨水的月称之为正月,正月初一,定为“元旦”“元朔”或“年”。

Látogatói szám: 11500 fő
Gála élő közvetítés: 45000 fő
Fesztivál Koordináció: 30 fő
Közreműködői Staff: 450 fő
Művészdelegáció: 42 fő
hazai sajtó és média: 33
nemzetközi sajtó/média: 20
programhelyszín: 17


A staff a színfalak mögött - WERKFILM
(bemutató: Toldi Mozi, 2013 szeptember)


Főszervező/Házigazda

Szervező

Közreműködnek

Támogatók

Kommunikációs partner