Mérföldkövek

×

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/common.inc 394 sor).

Mérföldkövek

Gbúr Ádám és Li Yude guiness rekord kísérleteEgyedülálló expedíció vette kezdetét 2016. május 7.-én, Budapesten. Az "Egy Övezet, Egy Út" stratégiával, valamint a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok erősítése jegyében egy magyar és egy kínai motoros Pekingig utazik az egykori Selyemút mentén. A túra célja a történelmi kereskedelmi útvonal újjáélesztése mellett a kulturális kapcsolatok erősítése, a kulturális és turisztikai lehetőségek bemutatása. Gbúr Ádám és Li Yude (CAC) kalandját itt és a facebook oldalon is nyomon követhetitek.

₪ Dr. Gbúr Ádám és Li Yude ₪

A motorosok régi barátok. Ádám kínai nyelvet oktat a Budapesti Gazdasági Egyetemen, Li Yude pedig Magyarországon élő üzletember, a Kínai Művészeti Központ tagja. Az expedíció 50.000 km-ét közel négy hónap alatt járják be, így a túra egyben Guiness Rekord kísérlet is (az eddigi leghosszabb út 47.000 km volt motoron), amelyhez így közel 400km/nap táv leküzdése szükséges.

Az útvonal - így az expedíció megtervezése már 2016 januárjában elkezdődött Ma Ying a Kínai Művészeti Központ alelnökének aktív közreműködésével. A Selyemút korábban sem állandó, kijelölt útvonalat jelölt, egyebek mellett a mindenkori biztonsági és időjárási viszonyoktól függött, hogy a kereskedők merre haladtak. A táv jelentős részén ma sem található egybefüggő út, emiatt az egyes országokba történő beutazásnak adminisztratív és biztonsági korlátai is vannak.

₪ aláírt kínai zászló, "Magyarország baráti üdvözlete Kínának" ₪

Így az útvonal az egyes országok sajátosságainak figyelembe vételével készült. Kína 2013 szeptemberében jelentette be az „Egy Övezet, Egy Út” stratégiát, melynek célja az egykori Selyemút menti területek és kereskedelmi útvonalak összeköttetésének újbóli megteremtése. E törekvéssel egybevág a Magyar Kormány által meghirdetett keleti nyitás politikája, amely szintén a kétoldalú kapcsolatok további fejlődésének irányába mutat, és fontos lehetőségeket rejt. Kulturális célok és együttműködések által vezérelve az expedíciót a Kínai Művészeti Központ karolta fel, Ma Ying alelnök vezetésével minden összeállt a május 7.-i indulásra.

₪ indulás előtti percek ₪

A vas...

Ádám és Li a kifejezetten hosszú és extrém túrára tervezett BMW R1200 GS Adventure gépeken teszik meg a kijelölt ítvonalat. A felpakolt GS Adventure csodás látvány, fel sem kell ülni rá, és az ember máris valahol a Himalája déli meredélyein csapat, távol a civilizációtól, egzotikus és mérgező rovarokkal a fogai között. A a GS-t nem zavarják (azaz alig) az útegyenetlenségek, a menetfelügyeleti rendszerei villámgyorsak, magassága miatt pedig csodás, keresztirányú hullámvasutazás minden ívváltás. Ha van egy egyenes szakasz, üvöltve csörtet, ha elvesszük a gázt, susogva utazza a száznegyvenet. De ha egy kicsit is szűk az a hajtűkanyar, ha valami különösen gonosz, kelet-európai kátyú, murvafolt mégiscsak kifog az elektronikán és a Tele-Paralever futóművön, akkor rájövünk – a GS Adventure-nek csúnya, csillogó a foga fehérje.

₪ A BMW GS1200 Adventure terepen és a Startnál ₪

Szimbolikus de kalandos utazás

Az út a két ország barátságát és közös törekvéseit hivatott jelképezni. A Kínába vezető utat az úgynevezett déli útvonalon teszik meg a résztvevők, míg hazafelé a rövidebb északi útvonalon haladnak. 17 ország érintésével haladnak majd: Magyarország – Szerbia – Bulgária – Törökország – Grúzia – Azerbajdzsán – Irán – Türkmenisztán – Üzbegisztán – Tádzsikisztán – Kirgizisztán – Kína – Mongólia – Oroszország – Fehéroroszország – Lengyelország – Szlovákia – Magyarország

Dr. Gbúr Ádám kínai nyelvet oktat a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a keleti nyelvek kínai szekciójának vezetője, a kínai kultúra és a kínai–magyar barátság pártolója. Tizenöt éve foglalkozik a távoli ország kultúrájával, doktori fokozatát is ott szerezte az európai és kínai gondolkodástörténet összehasonlításából.„Hobbim a motorozás, a munkám pedig szoros kapcsolatban van Kínával. Nos, hogyan lehet összekötni a hobbit és a munkát? Esetemben úgy, hogy elmotorozom a selyemúton Kínába, nem?" – nyilatkozta Dr. Gbúr Ádám a Xinhuának. A Kínai Művészeti Központ tagjaként az expedíción a magyar-kínai kulturális kapcsolat erősítésére törekszik.

₪ Dr. Gbúr Ádám és XiaoFeng Cserkész Gábor ₪

Li Yude Magyarországon élő kínai üzletember, a Magyarországi Pekingiek Egyesületének alapítója. A Tiencsini Műszaki Egyetem (Tianjin Gongye Daxue) művészeti tervező szakán végzett, és vállalkozásai révén nagy tapasztalatra tett szert a reklám és a média világában, továbbá kiváló kapcsolatot ápol a kínai tartományi szintű állami szervezetekkel. Részvétele a kezdeményezésben garancia a kapcsolatteremtésre a kínai gazdasági és kulturális intézmények vezetőivel. A Kínai Művészeti Központ tagjaként - mint az expedíció vezetője - a magyar-kínai kulturális kapcsolat erősítésére törekszik.

₪ Li Yude ₪

A két motoros közel három hónap alatt járja be a fogalommá vált útvonalat. Magyarországról indulva tíz országon át jutnak Kínába, majd a visszafelé vezető, rövidebb úton újabb öt államon keresztül érkeznek haza Budapestre. Az utazás során számos város politikai, gazdasági és kulturális intézményeinek vezetőivel találkoznak. Az előzetes egyeztetések alapján Belgrád, Szófia, Isztambul, Tbiliszi, Baku és Teherán nagykövete is fogadja őket. Útközben ellátogatnak a délkelet-kínai Ningbo városába, ahol június 8. és 12. között kerül sor a Kína–Közép-Kelet-Európa Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Expóra. Az eseményen módjuk nyílik találkozni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki hazánkat képviseli a 2014 óta évente megrendezett kiállításon.

Az ünnepélyes rajton a  Kínai Népköztársaság Nagykövetsége , Guo Xiaoguang kulturális tanácsos-, a  Kínai Turisztikai Hivatal -, valamint a  Külgazdasági és Külügyminisztérium  is képviseltette magát. Köszöntőt mondott Ujvári Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína Főosztályának osztályvezetője, Guo Xiaoguang kulturális attashé.

₪ Ma Ying indítja el a párost a helyszínen szurkoló közel 100 magyar és kínai érdeklődő és barát bíztatására ₪


Mindeközben Pekingben...

Az ünnepélyes START idején élő kapcsolatunk volt Pekinggel, a  Magyar Kulturális Intézettel . Dr. Bulsig Szonja, az Intézet igazgatója élőben köszöntötte Ádámot és Li-t, hiszen Ők várják majd a párost Pekingben. Az élő közvetítést az Intézetben sokan követték, ott voltak Li barátai is, akik szintén szorítanak a fiúknak.

₪ élőben Peking - Magyar Kulturális Intézet ₪

₪ pekingi barátok már várják a fiúkat ₪

一路一带 重走丝绸之路

5月7日从匈牙利布达佩斯出发,经塞尔维亚、保加利亚、土耳其、格鲁吉亚、阿塞拜疆、伊朗、土库曼斯坦、乌兹别克斯坦、塔吉克斯坦、吉尔吉斯坦,到达中国。在中国将穿越新疆、甘肃、宁夏、陕西、河南、安徽、上海、浙江、福建、广东、海南岛、河南、广西、贵州、四川、湖南、山东,天津,抵达首都北京。离开北京后继续骑摩托车穿过辽宁、吉林、黑龙江,从内蒙出境。返程途径蒙古国、俄罗斯、哈萨克斯坦、白俄罗斯、波兰、捷克、斯洛伐克,直至匈牙利。稍作休整后前往西欧一带一路国家的节点。所经过的每一站通过各方专家的协助,与沿途当地重要人物会面,了解本地风土人情,探索当地文化景点,拍照摄像并收集所需信息,并通过网络及时上传信息。每日更新网上日志,及时传递当日感悟。记录各地环境、习俗、人文和骑行路上可能的遇到风险。   

“丝路梦·摩旅行”穿越欧洲和亚洲古丝绸之路的国家和地区,以及中国所提出的“一带一路” 路线的部分主要结点,探索在这些区域的文化和经济发展可能性,完成前期信息收集工作。借助探险行程,探索古丝绸之路城市的现状,体会当地居民的生活状态,了解本土文化、问题和期望,为完善“丝绸之路经济带”收集相关资料,协助将来各个领域和机构更好的完成对接。所行之处让当地了解该倡议的重要性,推动“一带一路”的深化人心。与此同时,探索匈牙利在此项目中的经济、文化和人文合作的可能性。描绘与古丝绸之路相关的历史和文化,中亚穆斯林文化的现状,和中国丝绸之路上承传传统的元素。此次丝绸之路探险人员两名,达恒(匈牙利人)和李昱德(中国人),两人是很好的朋友,都是了解东方文化和摩托车骑行爱好者。

Gbúr Ádám (达恒)匈中文化交流中心成员,探险领队。目前在布达佩斯经济大学教授中文,是东方语言部门负责人,中国文化和中匈友好的追崇者。接触中国15年,在中国取得博士学位,研究课题是欧洲和中国哲学史,精通4种语言。摩托骑行史15年,安全骑行路途超过15万公里。出于希望对东方文化的更透彻研究参与此项探险之旅。

李昱德匈中文化交流中心成员,探险领队。生活在匈牙利的企业家,并将匈牙利作为第二故乡。毕业于天津理工大学艺术设计专业,在新闻媒体公司工作期间取得了丰厚的传媒经验,积极传播中国传统文化。为完成环球骑行探险之旅,不断挑战自己。在中国境内骑行期间将确保全程安全和促进文化交流。摩托骑行路途超过30万公里,是行内颇有经验的骑手。

此次活动由匈中文化交流中心www.kinainfo.hu主办,受到匈牙利政府、外交和外经贸部中国司、匈牙利旅游局、中国旅游局驻布达佩斯旅游办事处的大力支持。

两名车手已于5月7日周六出发,并在英雄广场举办了出发仪式。匈牙利外交和对外经济部中国司副司长Ujvári Márton出席并致辞,表示匈牙利政府2011年公布“东方开放”政策和中国政府2013年提出的“一路一带”政策不谋而合,为两国间的发展创造了进一步的新契机。匈牙利政府支持这类深化两国友谊和文化及经济发展的活动。在沿线国家安排了驻外使馆的接待,并在驻中国的各使领馆迎接两名探险者,6月8-11日宁波国际投资博览会上匈牙利代表团也将与车手会面。出发仪式上北京匈牙利文化中心将现场直播出发仪式,并连线布达佩斯主会场,匈牙利驻北京的文化参赞Szonja(宋妮雅)通过网络在线为两位骑手致辞并祝福,同时表示在北京等待他们的到来。中国驻匈牙利使馆文化参赞出席了开幕式致辞,并对两位探险家千叮咛万嘱咐一路注意安全。匈牙利中国司副司长及中国文化参赞为两位探险者在为此行特制的“护照”上贴上了代表匈牙利的邮票,并分别签了名。在场送行的中国同胞纷纷在中国国旗上签上了自己的名字,这面国旗将会带至所经过的一带一路丝绸之路沿线国家,并在各地收集签名纪念。

发车仪式受到了各大媒体的关注,匈牙利国家电视一台、匈牙利通讯社和新华社对此次活动进行了报道和采访。国内环球网体育频道、财经频道、今日头条、华人世界等媒体均报道了此次事件,并给予高度关注。各大媒体纷纷转载。

除此之外,新华社预定了此丝路行沿途各地的风景、人文等照片,准备刊登合辑。中国旅游局希望将此次活动冠名为“美丽中国·丝绸之路”,并在匈牙利开展全方位有关中国的宣传。

匈牙利政府非常重视此次活动,匈牙利旅游局为此次活动出具了官方支持信,并允许使用旅游局徽标。匈牙利外交和对外经济部在沿途各国的使馆安排人员接待,匈牙利驻中国使馆文化参赞兼中国中心负责人将在中国组织相应的活动。