SPORT és MOZGÁS

×

Hibaüzenet

 • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/file.phar.inc).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/common.inc 394 sor).

SPORT és MOZGÁS

kínai kulturális és művészeti produkciók - ünnepelj velünk!

2017. január 16. - február 3. közt számos kulturális programra, előadásra hívunk


2017 január közepétől számos kínai kulturális programra hívunk. A tavalyi évhez hasonlóan idén is, több helyszínen, nemzetközi rangú művészeti produkciók és előadások köszöntik a Kakas Évét. E programokban számos hazánkban élő-, s hazánkba látogató művész, előadó és nemzetközi turnéjukat folytató művészdelegációk vesznek részt. 2017 január 16.-án a sort a Nagy Kínai Újévi Hangverseny nyitja a Müpá-ban melyet számos nemzetközi rangú-, a magyar - kínai kulturális együttműködés jegyében megrendezésre kerülő program követ 2017. február 5.-ig.

01.16. - Nagy Kínai Újévi Hangverseny (jegyes)

 2017. január 16, 19.00, MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (1095 Budapest, Komor M. u. 1.) 
 facebook esemény - csatlakozz! 

Az évente útra kelő Nagy kínai újévi hangverseny ötletét a Kelet és a Nyugat klasszikus zenei tradícióit, az európai és az ázsiai kultúrát egyesítő szándék adta. Az egyedülálló zenei vállalkozás 1998 óta a bécsi Musikvereintól az amszterdami Concertgebouw-n át a berlini Filharmóniáig nézők ezreit bűvölte el a klasszikus kínai hangszerekkel, a hagyományos zenével, az azzal harmonizáló öltözettel, és természetesen a vezető kínai együttesekből érkező muzsikusok magával ragadó előadásával. A  Kínai Nemzeti Opera- és Táncszínház  Tradicionális Kínai Zenekara - az újkori Kína első, ötven évvel ezelőtt alapított, a nemzeti hagyományokat ápoló zenekara - elsődleges céljául tűzte ki a tradicionális kínai operák és táncjátékok előadását, azok életben tartását és megismertetését az utókorral.

₪ A Kínai Nemzeti Opera Kínai Tradicionális Zenekara és Táncdráma-színháza ₪

Az együttes különös gondot fordít az interpretációk minőségére, ezért előadásaihoz a legjobb muzsikusokat és táncosokat szerződteti. Repertoárját zenetörténeti kutatások révén bővíti, a ritkábban hallható darabok közé népszerű műveket illeszt. Rendszeresen részt vesz a különböző nemzetközi zenei versenyeken, amelyekről értékes díjakkal tér haza. A sikeres produkciókról számos CD-felvétel és videoanyag tanúskodik. Az utóbbi években Hongkong és Tajvan zenei öröksége is helyet kap az így egyre szélesebb horizontot nyitó műsorokban. Az együttes állandó karmestere, Hong Xia munkásságát elsősorban szenvedélyes dirigálása, a részletek kidolgozása, expresszív stílusa miatt szereti a közönség. A művésznő egyaránt jártas a kínai és a külföldi, a klasszikus és a modern, a hagyományos és a szimfonikus zene világában, s minden területen biztos kézzel irányítja muzsikusait.

₪ A Kínai Nemzeti Opera Kínai Tradicionális Zenekara és Táncdráma-színháza ₪

Jegyinformáció: jegyed az Edenred Ticket Culture & Sport kártya és utalvány és Top Prémium ajándékutalvány, Edenred Ajándék Arany és Ezüst kártya, illetve Ajándék- és Bevásárló kártya ellenében is megvásárolhatja. Belépőjét megveheti Sodexo Kultúra-, Bónusz és Ajándékutalvány, Mindennapok kártya illetve a Kultúra & Sport kártya felhasználásával. Elfogadjuk még a Kultúra és Ajándék Erzsébet-utalványt, az Erzsébet utalvány plusz kártya Ajándék illetve Kultúra keretét, az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla keretét, a Müpa-ajándékutalványt, valamint jegyét a SZÉP-kártya szabadidő-keretének terhére is megvásárolhatod a pénztárainkban.


01.21. - Kínai művészek előadása és díszvacsora (csak meghívóval!)

 2017. január 21. 18.00, Wan Long Zhou 

A kínai közösség ünnepi előadásokkal színesített díszvacsorája a Wan Long Zhou rendezvényközpontban került megrendezésre. A "2017 Tavaszünnep Magyarország" rendezvényt a Qingtian Országos Szövetség koordinálta, 23 kínai szervezet és a Kínai Művészeti Központ közreműködésével. A köszöntők Zheng Jiemin (Qintian Szövetség elnöke), Li Kezhen konzul (Kínai Nagykövetség), Oláh Lajos elnök (A Nagy Fal Baráti Társaság, képviselő, DK) részéről hangoztak el. E különleges alkalom nem csak a tengeren túli kínaiak számára fontos, hanem immáron egyre több magyar barátaink számára is.

₪ Ma Ying és Xiaofeng Cserkész Gábor az Est házigazdái ₪


01.21. - Közösségi Tavaszünnep (nyitott és ingyenes)

 2017. január 21. 10.00 - 15.00, China Mart 
 facebook esemény - csatlakozz! 

A kínai közösség szervezetei és a magyar érdeklődők ismét összegyűltek a közös ünneplésre, melynek helyszíne ezúttal a Budapest China Mart volt.

A "2017 Chinese Spring" ünnepen részt vett Li Yude, a kínai művészeti Központ tagja is, aki Dr. Gbúr ádámmal 2016 májusábanindult útnak motorral (  Motorral a Selyemúton ), hogy az ősi kereskedelmi útvonalon haladva egészen Pekingig jusson. Li Yude mesélt az élményeikről, rendhagyó képkiállítása sajátos szemszögből mutatta be a selyemút országait. Képes összefoglaló a Galériában, vagy a képre kattintva tekinthető meg.

₪ A 2017-es közösségi Tavaszünnep, a "Chinese Spring" képei ₪


01.26. - Holdújév ünnepség a pécsi Konfuciusz Intézetben (ingyenes)

 2017 január 26. 17:00 - 19:00, PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete (7621 Pécs, Vörösmarty u. 4.) 

Az Intézet január 26-odikára szervez ünnepséget, melynek keretében a nálunk tanuló diákok, hallgatók készülnek kis műsorral, valamint meghívott előadók is színesiteni fogják a programot. A rendezvény célja együtt ünnepelni az intézet diákjaival, oktatóival, a kínai kultúra iránt fogékony vendégekkel. A részvétel ingyenes, kérjük  regisztráljon a konfuciusz@etk.pte.hu  e-mail címen! Részletes program hamarosan!

01.26. - Tavaszünnep GÁLA - Bejing Dance Academy: Kína néptánckincse (Kínai Kulturális Minisztérium programja)

 2017 január 26. 19:00, MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (1095 Budapest, Komor M. u. 1.) 

Január 26-30 közt a Kínai Nagykövetség közreműködésével a  Kínai Kulturális Minisztérium (中华人民共和国文化部)  válogatott kínai művészekből álló delegációját fogadjuk. A Beijing Dance Academy első előadása január 26.-án a Müpa Nagytermében lesz. A Gála aztán Pécsre, a  Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán alakult Konfuciusz Intézethez , majd Miskolcra, a  Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézethez  látogatnak. Beijing Dance Academy táncosai mutatják be azt a tradicionális kínai népzenét és néptáncot, amely nemcsak megtestesíti az örökséget és napjaink fejlődését, de a különböző etnikai tartományok jellegzetességeit is tükrözi

A Kínai Népművészet és Néptánc Tanszéke a Pekingi Táncakadémiához (Beijing Dance Academy) tartozik, és államilag elismert alap- és mesterfokú táncművészeti programokat kínál, melyek fő célja, hogy kiváló táncosokat és kutatókat neveljenek ki. Jelenleg kétszáznegyvennél több diploma előtt álló hallgató és több mint hatvan már diplomát szerzett diák tanul az akadémián. Az esten fellépő csoport olyan tradicionális kínai népzenét és néptáncot ad elő mesterien, amely nemcsak megtestesíti az örökséget és napjaink fejlődését, hanem a különböző etnikai tartományok jellegzetességeit is tükrözi. A tizenkét tradicionális népzenei mű és néptánc Hszincsiangból, Kína északkeleti részéből, Csinghajból, Jünnanból, Belső-Mongóliából és Kuangtungból való, ahol számos népcsoport él (han, tibeti, mongol, ujgur, miao, dai, koreai, ji, kazah stb.). A tanszék tagjai sok városba ellátogattak, és segítséget kértek a helyi művészektől. A diákok megtanulták a jellegzetes néptáncokat, népdalokat, az ütőhangszereken előadott zenét, meghallgatták a tánccal kapcsolatos népi történeteket és legendákat, és megismerték a különböző régiók kultúráját. A népdalok közül néhányat színészek adnak elő és énekelnek. A közönség a rusztikus és szépen feldíszített színpadon valamennyi etnikai kisebbség népzenéjét és néptáncát megismerheti, s ennek révén megtapasztalja, milyen gazdag forrásai vannak a kínai népzenének és néptáncnak.

További előadások:

  Január 28. - Miskolci Nemzeti Színház (3525 Miskolc, Déryné u. 1., jegyekről érdeklődj a Színháznál)
  Január 30. - Kodály Központ (7622 Pécs, Brauer sétány 4., jegyekről érdeklődj a Központnál)

Képes összefoglaló a  Galériában , vagy a képre kattintva tekinthető meg.

₪ 2017 Tavaszünnep a MÜPÁBAN. A Pekingi Táncakadémia Kínai Népművészet és Néptánc Tanszéke Gálaműsora ₪


02.03. - Magyarország Kéz a Kézben Tavaszköszöntő Televíziós Művészeti Gálaest (helyjegyes!)

 2017. február 3. 18:30, MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz utca 18.)  

Rendhagyó előadása kerül sor február 3.-án. A Magyarországon élő kínai közösség a Magyarországi Huaxing Együttes gondozásával nemzetközi rangú művészekből álló csoportot hívott hazánkba. Az est különlegessége, hogy a kínai művészek mellett magyar produkciók is színpadra állnak, így a Gála egy igazi magyar-kínai előadás lesz. A nézők az   Attraction Látványszínház  és a Bartók Kórus mellett számos, a hazai népművészetet bemutató előadás is színre áll. A Gálaműsort a Kínai Televízió (CCTV) is rögzíti, a TV stáb már pár nappal a bemutató előtt Budapestre érkezik a nemzetközi kulturális média szereplőivel együtt. Nem csak a Gálaműsorról, hanem hazánkról is werkfilmet készít. Az est házigazdája kína-szerte elismert és ismert műsorvezető-, magyar párja Mohr Richárd a Szegedi Konfuciusz Intézet igazgatója lesz. Az előadást a kínai CCTV is közvetíti. --- 2017 Kína és Magyarország Kéz a Kézben Tavaszköszöntő Televíziós Művészeti Gálaest a  Kínai Államtanács Tengerentúli Kínaiak Ügyéért Felelős Irodája (国务院侨务办公室)  és a Kínai Nagykövetség támogatásával.

Képes összefoglaló a  Galériában , vagy a képre kattintva tekinthető meg.

₪ 2017 Kína és Magyarország Kéz a Kézben 中匈手拉手大型新春电视文艺晚会 ₪


 Az események Facebook lapja(i) 
 Bővebben a Kínai Újévről 
 Sajtóplakátok 

                                    中国歌剧舞剧院民族乐团欧洲巡演
Chinese Traditional Orchestra of
China National Opera and Dance Drama Theater

北京舞蹈学院
Beijing Dance Academy


春节,源于二十四节气,古人将黄道划分为12节(立春、惊蛰、清明、立夏、芒种、小暑、立秋、白露、寒露、 立冬、大雪、小寒),12气(雨水、春分、谷雨、小满、夏至、大暑、处暑、秋分、霜降、小雪、冬至、大寒)。立春即“春节”开始, 惊蛰即“春节”结束,立春-惊蛰,约30天(即寅月),寅月这30天即春节。黄道共12节,每节中间又有气,又划出12气。 包含春节之中气雨水的月份称之为正月,正月初一的昨天定为“除夕”。因正月初一要看春节之中气雨水而定,故过年又称“春节”。 迎春,春联,春卷皆来源于春节。包含春节之气雨水的月称之为正月,正月初一,定为“元旦”“元朔”或“年”。


2017 a (Tűz) Kakas éve I 火雞年

Árnyékból a fényre, itt a Kakas éve!

A Kakas a 10.-ik jegy. Eveit kitűnő eredmények jellemzik, melyek gyakran több évnyi tervezés és munka beteljesülései. Az egyén számára a Kakas éve elhoz néhány remek lehetőséget, de szükséges ezeket kihasználni is. Nem most van itt a bátortalanság ideje, ahogy a szerencsére sem lehet bízni a dolgokat, ezért érdemes ennek az útmutatónak a segítségével hatékonyan alakítani jövőnket! A kínai asztrológia ősi művészet, amely megelőzi a nyugati horoszkópot, a jövőlátás egy részletes rendszere, amelyet keleten már évezredek óta használnak. Bölcsességének mélysége, személyiségelemzésének pontossága és megjóslása az elmúlt években megragadta a nyugati világ képzeletét, ami a népszerűsége gyors növekedéséhez vezetett. A Kakas erősen érdeklődik a művészetek iránt, szereti a zenét, a képzőművészetet, az irodalmat, mindent, ami az élet megszépítését szolgálja. Kiváló üzleti érzéke van, képzett és művelt, amivel aztán az anyagi biztonságát, jólétét is megteremti. A Kakas bátor, aki kiáll saját igazáért. Pozitív jellemzők: harcos, büszke, szorgalmas, magabiztos, bátor, találékony, lojális, intelligens, maximalista, figyelmes, jó megfigyelő, sérülékeny, őszinte, egyenes, barátságos. Negatív jellemzői: kritikus, félős, pesszimista, bizalmatlan, érzékeny, arrogáns, büszke...Vendég-közreműködőink voltak:

  Qiu Yuanping igazgató, miniszter
  a Kínai Államtanács Tengerentúli Kínaiak Ügyéért Felelős Irodája (国务院侨务办公室)


  Cai Guoqing színész és énekes

  Ren Jing énekesnő (China TOP10) és Fu Disheng énekes