Adatvédelemi és Adatkezelési Irányelv

×

Hibaüzenet

 • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/file.phar.inc).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/common.inc 394 sor).

Adatvédelemi és Adatkezelési Irányelv

2017 Kínai Filmhét az Urániában - 匈牙利2017中国电影展... ahogy Tom Hanks nevezte a 63 éves színészt, harcművészt, filmrendezőt, producert, kaszkadőrt és énekest, Jackie "the Chantastic" Chan - kínai nevén Cheng Long, 成龙 - hazánk vendége volt.

 Galéria képek itt!

Jackie Chan, egy magasrangú-, Liu Qibao (刘奇葆) a Publicity Department (中共中央宣传部) vezetőjének delegációtagjaként érkezett Budapestre. Április 22.-én vasárnap a ►  2017. Kínai Filmfesztivál  Nagyköveteként indította el a válogatott kínai alkotásokból álló programot. A megnyitó előtt Jackie Chan részt vett egy zártkörű egyeztetésen Luo Shugang (雒树刚) kulturális miniszterrel és Balog Zoltánnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével. Az Urániában a rővid sajtótájékoztató után kezdődött a Filmhét Megnyitója, melynek házigazdája az ELTE Konfuciusz intézetének kínai tanára Niu Zhinan (牛志楠) és Mohr Richárd, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatói voltak.

₪ Niu Zhinan (牛志楠) EKI, Jackie Chan (成龙) és Mohr Richárd (李察徳) SZTEKI ₪

- Óriási megtiszteltetés, hogy az Uránia Moziban megtartott műsor egyik műsorvezetője és tolmácsa lehettem. Mint oly sok más embernek, fiatalkoromban nekem is hatalmas inspirációt adott a Kína iránti érdeklődéshez a kungfu, a legendák, Bruce Lee és Jackie Chan filmjei. Közel 30 év kínai nyelvtanulás után egy álom vált valóra azzal, hogy a világ egyik legismertebb kungfusztárjával, Jackie Channel állhattam egy színpadon. A színfalak mögött beszélgettünk egy pár mondatot, megdicsérte a kínai nyelvtudásomat, én pedig elmondtam, hogy mekkora megtiszteltetés és mekkora élmény vele találkozni. Szerencsére megnéztem, hogy április 7-én ünnepelte a születésnapját, és láthatóan jól esett neki a köszöntés, talán ezért is részesültem abban a megtiszteltetésben, hogy még a színpadon is kezet fogott velem. - mondta Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz intézetének igazgatója.

A Forgatós Kamara Néptáncegyüttes megnyitó tánca után Duan Jielong (段洁龙) kínai Nagykövet Úr köszöntötte a meghívottakat, majd a Kínai Állami Sajtó-, Kiadó-, Rádió-, Film és Televízió Főhivatal (►  国家新闻出版广电总局 ) miniszterhelyettese Zhang Hongshen úr (张宏森) mondott kösztöntőt. A miniszterhelyettest Balogh Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterének beszéde követte. Majd a Magyar kínai Két Tanítási Nyelvű Álltalános Iskola (匈中双语国际学校) kisdiákjai álltak színpadra, akik a "Tavasz" 《春天在哪里》c. kínai dalt énekelték el.

Az iskolások után Jackie Chan az "Ország" 《国家》 c. dallal köszöntötte a meghívott vendégeket. Előadásába a általános iskola diákjai is bekapcsolódtak, óriási siker volt. Egy dedikált posztert adott az iskolának. Jackie Chan Beszélt a 2017. Kínai Filmhét megnyitó filmjéről is. A "Kungfu Yoga" 《功夫瑜伽》 egy kínai-indiai koprodukció, valós történet alapján próbálták a két kultúrát ötvözni az indiai jógán és a kínai kung-fu-n keresztül. Új filmjét Pierce Brosnannel forgatta, mely kapcsán elmondta, a nézők egy teljesen új Jackie Chant láthatnak majd.

₪ Jackie Chan a Megnyitó előtt a kínai sajtótájékoztatón ₪

₪ Tények ₪


Akik lemaradtak...

Több hozzászólást is kaptunk, amiért nem osztottuk meg az eseményt korábban, ezért sokan maradtak le a találkozóról. Talán kevésbé ismert, hogy Jackie Chan maga is képviselő, tagja a Kínai Népi Politikai Tanácsadó Testületnek ( ►  People's PCC, 人民政协 ), amely a Kínai Népköztársaság egyik legfontosabb tanácsadó testülete. Egy igen magas rangú delegáció tagjaként érkezett Magyarországra. A delegáció vezetője, Liu Qipao (刘奇葆) egyike a legrangosabb kínai állami vezetőknek, ezért itt tartózkodásának biztosítása igen komoly feladat, mely külön eljárásrend és szabályok szerint zajlik. A delegáció fogadásának feladatait nemzetközi-, OSCAR díjas filmsztár Jackie Chan személye komoly feladat elé állította, az Ő biztonsága szintén kiemelt fontosságú. A program hazai előkészítése során a kínai stáb ezért teljes hírzárlatot kért.


A filmek

Kortárs kínai filmekkel mutatkozik be Kína kortárs filmgyártása 2017. április 24. és 29. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Négy műfaj reprezentálja a nagyközönség számára a szinte beláthatatlanul gazdag kínai filmgyártást. Nagy kihívás néhány filmen keresztül átfogó képet adni egy olyan filmgyártásról, amely évente 300-400 filmet mutat be a mozikban. Márpedig Kína filmgyártása ilyen, 2016-ban 350 hazai gyártású filmet játszottak a kínai mozik. Hogy e hatalmas filmipar jelenéről képet alkothassunk, arra a legkézenfekvőbb módszer, ha jellegzetes darabokat emelünk ki különböző szegmenseit képviselő filmtípusokból. Így tekinthetünk arra a négy játékfilmre is, amely most a budapesti nagyközönségnek ad ízelítőt a 2015-2016-os szezon filmjeiből.

A kínai filmművészet több mint 110 éves múltra tekint vissza és főként az elmúlt tíz évben nagy fejlődésen és reformon ment keresztült. A filmek egy-egy alkalommal, eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek műsorra:

 • április 24., hétfő 20:45
  Xuan Zhang | kínai életrajzi film, 120 perc, 2016, mandarin nyelven, magyar felirattal

  Életrajzi film rangját az adja, hogy Kína hivatalos jelöltje volt idén az idegen nyelvű filmek Oscar-díjáért zajló küzdelemben

 • április 27., csütörtök 17:30
  Megtalálni az igazit / Book of Love | kínai romantikus komédia, 133 perc, 2016, eredeti nyelven, magyar felirattal

  Egy romantikus komédia, amely a 10. helyet szerezte meg magának a bevételeket tekintve.

 • április 27., csütörtök, 20:00
  A Mekong-művelet / Operation Mekong | kínai akciófilm, 125 perc, 2016, eredeti nyelven, magyar felirattal

  Akció thriller, amely tavaly (a Nagy Falat éppen megelőzve) a 3. helyen végzett a kínai mozi-pénztáraknál.

 • április 29., szombat, 14:30
  Ősi folyók / Mountains May Depart | kínai romantikus film, 127 perc, 2015, eredeti nyelven, magyar felirattal

  annak a Jia Zhangke-nek az alkotása, aki jelenleg a „hatodik generáció” legismertebb és legelismertebb képviselője nemzetközileg – ez a filmje a 2015-ös Cannes-i Fesztivál versenyprogramjában debütált

Jegyek a vetítésekre egységes 1000 forintos áron válthatók online és a mozi jegypénztáraiban.


Mit hoz a jövő?

Mint minden évben, jövőre is lesz Kínai Filmhét.

Előzetesen pedig azt is elárulhatjuk, hogy Jackie Chan és a Stáb is készül valamire.
Uránia Filmszínház - 1088 Budapest, Rákóczi út 21.

2017 Filmfesztivál filmjei:


A hazai Stáb:

fotó: XDB


Kínai filmművészet

A kínai filmművészet három különböző területre bontható: hongkongi filmművészetre, kínai filmművészetre és tajvani filmművészetre. 1949-től napjainkig a kontinentális Kína filmgyártásra. 1980-as évek közepe-vége felé a kínai filmgyártás úgynevezett ötödik generációja emelkedett ki és népszerűsítette a kínai mozit külföldön is. Az ötödik generáció termékeitől eltérően a hatodik generáció sokkal egyedibb, anti-romantikus nézőpontot mutatott be, és nagyobb figyelmet fordított a kortárs városi életre. Két évtizednyi reform és elüzletiesedés drámai társadalmi változásokat hozott a kontinentális Kína területén, ami nem csak a játékfilmekben, de az egyre növekvő dokumentumfilmekben is visszatükröződött. A kínai filmek nagy bevételeket könyvelhetnek el maguknak külföldön. Az Isten veled, ágyasom!, a 2046, a Hős, A repülő tőrök klánja világszerte nagy kritikusi elismerést kaptak. A Hengdian World Stúdióra, a világ legnagyobb filmstúdiója, mely 330 hektáron 13 forgatási helyszínnel rendelkezik – köztük a Tiltott Város életnagyságú díszletével –, úgy tekintenek, mint a „kínai Hollywood"-ra.A Tigris és sárkány és a Hős sikere elmossa a határokat a kontinentális Kína filmgyártása és a nemzetközibb bázisú „kínai nyelvű filmgyártás” között. A Tigris és sárkányt például a tajvani Ang Lee rendezte, főszereplői kontinentális kínai, hongkongi és tajvani színészek és színésznők, a film gyártói pedig kínai, amerikai, hongkongi és tajvani filmtársaságok. A különböző nemzetiségű emberek és készítők ilyen keveredése olyan nagy költségvetésű kínai nyelvű mozifilmek gyártását teszi lehetővé, melyek felvehetik a versenyt a legjobb hollywoodi filmekkel.