×

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/common.inc 394 sor).
Mérföldkő. Amely azt jelzi, hogy hozzáfogtunk
ahhoz, amit megtehetünk vagy megálmodtunk -
e merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik.


1995-től 2000-ig tartó időszak az kezdeti lépések, közösségi fejlődés időszaka volt. 2000-től 2010-ig a Kínai Művészeti Központ alapjai, célja és feladatai megerősödtek. Kínai mesterek, oktatók csatlakoztak a szervezethez, kialakultak a szakmai csoportok és Iskolák. Művészeti gyakorlások, képzések kezdődtek. Az egyre jelentősebbé váló-, társadalmi szerepvállalásában eredményeket elérő szervezet a Kínai Nagykövetséggel valamint számos Intézménnyel kezdte meg együttműködését. Ismertté és elismertté vált hazánkban, Európában, munkáját és programjait a Kínai Központi Televízió (CCTV) számos alkalommal bemutatta. Élő kínai - magyar kulturális rádióműsort szerkesztett 6 éven keresztül. Ez a tíz év a szárba szökkenés és a virágzás időszaka volt. 2010-től a Művészeti Központ újjáalakítása annak érdekében, hogy a művészeti oktatások és együttműködések gyümölcsözővé váljanak. Cserekapcsolatokra, a régi és a kortárs kínai és magyar kultúra közvetítésére törekedve mind gyökereit, mind szárait és leveleit erősíti.

Elismerések2013 február A korábbi évek tapasztalataira és együttműködésekre alapozva a Holdújév Fesztivál megálmodása, majd annak egy alapítványi projekt keretében történő megvalósítása egyedüli, unikális esemény. A Fesztiválra GuangXi Tartományból 35 világhíres művész érkezett, a hazai és a környező országok-béli kolóniákból pedig több százan vettek részt. A Fesztivál látogatottsága elérte a 9000 főt, az esti Gálaműsort pedig 45000 követték élőben. Nagy siker, hagyományteremtés. 2014 Tavaszünnepkor újra Holdújév Fesztivál!
2013 január Tong GeLaGe művész és sámán, a Művészeti Központ Testületének tagja és Cserkész Gábor elnök meghívást kap a Belső Mongóliai Televízió és Önkormányzat által hostolt a Tavaszünnepi műsorban való részvételre, melynek a Hohhot Poly Theatre adott otthont. Több tízmillió néző ismerheti meg a Művészeti Központot, melyről a mongol televíziós interjúkban és újságok hasábjain is sok méltató szó esik.

2012 szeptember Zhang Wei Mester (Kínai Művészeti Központ Testületének tagja, oktatója, a Kínai Festészet és Kalligráfia Iskola vezető oktatója) munkáit Pekingben a Nemzeti Múzeumban állítják ki. Hatalmas elismerés. Iskolánk elérhető a www.shufa.hu oldalakon.

2011 január 31. A ZTE és a Telenor együttműkédse okán a ZTE felkérésére a Stefánia Palotában egész estés programot alkottunk a Telenor és a ZTE munkatársainak aktív bevonásával. Zenekar, előadások, táncos bemutatók, teaszertartások és kóstolás...

2010 február Kínából lérkezett művészek részvételével a Magyarországon élő kínaiak, a Kínai Nagykövetség felkérésére részt vesz a Tavaszünnep megrendezésében, melynek helyszíne a Művészetek Palotája, Nagyterme ad otthont. Az eseményre a magyar és kínai vezetők, művészek és az itt élő meghívottak látogattak el
2010 szeptember Szolnoki Gulyásfesztivál. A Kínai közösség felkérésére Szolnokon a Gulyásfesztiválon vettünk részt, ahol a színpadi kínai kulturélis programot állítottunk össze, a kínai teakultúrával ismertettük meg a Fesztivál látogatóit.

2009 szeptember 9-13 A 2009 BNV díszvendége Kína volt. A Hungexpo, a Genertech és a Kínai Nagykövetség felkérésére a Művészeti Központ adta a Vásár hivatalos megnyitó ünnepségét, majd 4 napon keresztül kínai művészeti tematikus napokat tartottunk - nagy sikerrel
2009 június Megalakul a Kínai Kalligráfia és Festészet Iskola, hivatalos honlapja a www.shufa.hu, mely társoldalai kínai kalligráfiai szakmai oldalak: www.shufa.com a www.shufa.cn és a www.shufa.org
2009 február 9. A Kínai Holdújév Ünnepének szervezése és lebonyolítása kínai partnerszervezetek segítségével

2008 március 25. A Hajlékony Munka Stílusa - mint autentikus kínai harcművészet - hivatalosan is felkerült a Magyar Tradicionális KungFu és Wushu Szakszövetség által elfogadott, és jegyzett stílusok közé. E tagsággal a stílus képviselete kiszélesedik, több lehetőség adódik az iskolák közti együttműködésre is.
2008 február 13. A Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, kínai szervezetekkel közösen rendeztük meg a 2008-as Holdújévi Ünnepséget, több mint 1300 kínai és magyar vendég előtt. Beszédet mondott Zhang ChunXiang nagykövet, Rudolf Riedl, és Lin DaFu úr. Kínából érkezett művészek a magyarországi kínai kolónia elismert művészeivel közösen álltak színpadra. A Gálaesten a Művészeti Központ művésztagjai is felléptek.

2007 Szeptember 28-30. 2007 Ginkgo Napok. Az Eötvös Lóránd Tudományi Egyetem Botanikai tanszékével közösen, a Füvészkertben. A háromnapos rendezvény megnyitásán, a VIP fogadáson ünnepélyes keretek között hagyományos tea, ginkó fa ültetés, a rendezvény további napjain teakiállítás, illetve zeneművészeti, kalligráfiai és teakultúra előadások a Kínai Kulturális és Művészeti Központ szervezésében.
2007 Augusztus 10. …az első alkalom, hogy kint, a SZIGET Fesztiválon is találkozhatnak velünk az érdeklődők. A MasterCard „Globe” sátrában kínai napot tartottunk, ahol interaktív qi gong gyakorlatokkal ismerkedhettek a szigetlakók.
2007 Június 9-22. Újra Magyarország vendégei a CRI vezetői. Xia alelnök úr által vezetett delegáció teljes magyarországi programját és kíséretét ellátva értékeltük, és erősítettük a kínai Nemzetközi Rádió és a Kínai Kulturális és Művészeti Központ közötti együttműködéseket.
2007 Június 15. Első Magyarországi MISS CHINA HUNGARY szépségverseny szervezése és lebonyolítása - Ma Ying vezetésével. A zsűriben Gimesi Zoltán.
2007 Április / Május / Június Egy nemzetközi festőművész (Tang HaiWen) rendhagyó kiállításával – Tus és Taó c., a Hopp Ferenc Kelet Ázsiai Művészeti Múzeum partnereként áprilisban a kalligráfia művészetét-, májusban a zenekultúrát hangszerbemutatókkal-, júniusban pedig a kínai teakultúra hagyományait mutattuk be a közösen szervezett, nyílt családi napokon. Nagy siker!
2007 Április 30. A Kínai Virágai 100. adása, rendhagyó módon, élő, 3 órában, majd' 30 szakmeber, és vezető részvételével. A 4. évad a műsor életében, mely során számos fontos és jellegzetes témát dolgozott fel. A műsor kezdete előtt hivatalos sajtótájékoztatón köszöntő beszédet mondott Liu WenQing a Kínai Nagykövetség kulturális tanácsosa, Varju László, az Interparlamentáris Unio Kínai Magyar Baráti Tagozatának elnöke, az MSZP frakcióigazgatója, országgyűlési képviselő, Gao JunRong (Ilona), a Kínai Nemzetközi Rádió egyik vezetője, a Magyar Szekció igazgatója a kínai és magyar sajtó, illetve a CCTV és a FengHuang (Főnix) TV csatorna jelenlétében.
2007 Február 13, 14. Nagyszabású ünnepi műsor a Művészetek Palotájában a kínai Újév alkalmából. Mind a szervezésben, mind a lebonyolításban segítséget nyújtottunk, ahol számos kínai művész-, előadóművész, a Budapest Ragtime Band és a Kínából érkezett Shang Hai He Tang Yue Se zenekar adott örömkoncertet.

2006 december 21. A Kínai Kulturális és Művészeti Központ-, valamint a Magyar Országgyűlés Magyar Kínai Baráti Tagozatának elnökei megállapodtak abban, hogy segítik – támogatják egymás munkáját; egyes rendezvényeken partnerként lépnek fel.
2006 december 11. A Magyar Országgyűlés Magyar Kínai Baráti Tagozatának felkérésére bemutattuk a kínai teakultúrát és művészetet. A Konfuciusz Intézet megalakulása alkalmából szervezett-, a képviselők, vezető politikusok illetve a Kínai Nagykövetség, és a Konfuciusz Intézet vezetői részére megtartott az első Parlamenti Teadélután nagy sikert aratott.
2006 október 6-8. Gingko Napok rendezvénysorozat az Eötvö Lóránd Tudományi Egyetem Botanikai tanszékével közösen, a FÜVÉSZ kertben. A háromnapos rendezvény megnyitásán, a VIP fogadáson ünnepélyes keretek között hagyományos teaszertartás bemutatása, a rendezvény további napjain teakiállítás, illetve előadások a Kínai Kulturális és Művészeti Központ szervezésében.
2006 szeptember 1. Ünnepélyes keretek közt, a mai napon fogadtuk Vezetőségünk tagjai közé Gimesi Zoltánt és MaYinget, egyben megalakítva a közművelődési-, valamint a kommunikációs vezetői feladatköröket.
2006 július 25. A Kínai Központi Televízió (CCTV) 4. csatornája Híradójában beszámolt tevékenységünkről, bemutatva a Kína Virágai műsort, és a stúdiót is. Kínában 3 alkalommal volt látható a riport és helyszíni tudósítás, melynek felvételét Teng WeiJie készítette. Az élő műsor kulisszáiba láthattak bepillantást a kínai TV nézők. Elnökünk, XiaoFeng Cserkész Gábor, és a stáb tagja MaYing a riportban méltatta szervezetünk és a műsor múltját, illetve jelentét. Talán e napon találkozott velünk a legtöbb ember...
2006 június 21. – 28. Ismét fogadtuk a Kínai Nemzetközi Rádió hivatalos küldöttségét. 23.-án megszerveztük a II. hazai hallgatói találkozót, és ünnepélyesen megalapítottuk a MAGYARORSZÁGI CRI HALLGATÓI KLUBBOT, melynek élére, XiaoFeng Cserkész Gábort kérte fel Gao JunRong, a CRI egyik vezetője, a magyar Szekció igazgató asszonya. 26-án a soron következő Kína Virágai műsor készítésében-, élőben vettek részt a delegáció tagjai: a budapesti stúdióból köszöntötték a magyar hallgatókat.
2006 június 5. E napon adtuk első, bővített adásunkat, és kezdtük meg az új műsorrend szerinti, Kína Virágai élő rádióműsorunk sugárzását. Immár minden héten hétfőn, kiemelt időben 19:00-től vagyunk hallhatóak, továbbra is egy órában - élőben. Bővülnek kínai és a magyar sajtókapcsolataink, színesedik a műsor. Várunk mindenkit, hétfőnként hangoljatok az FM98.0Mhz-re!
2006 február 16. A Magyar Televízió 2 csatornájának (MTV2) felkérésére 1 órás műsort készítettünk "Közelebb Kínához" címmel. A felvételeket sikerült külső helyszínen - az MTV közvetítőkocsiainak segítégével készíteni; így a műsor a Központi Gyakorlótermünkben kialakított TV stúdióból jelentkezett. Kínai mesterek és tanítók is vállalták a szereplést, hiszen a cél Kína művészeteinek valódi bemutatása volt. Elfogadta meghívásunkat Zhu ZuShou kínai nagykövet úr is, valamint Liu YueNing, a Pekingi zenei Konzervatórium Professzora. Valódi mérföldkőként tekintünk az előkészületekre és magára a műsor elkészítésére - hiszen ismét bizonyítottuk: KÖZÖSSÉGET TEREMTÜNK!
2006 január 17.- 22. Tavaszünnep és kulturális fesztivál Magyarországon. Szervezetünk segítséget nyújtott az első, nagyszabású rendezvénysorozat előkészületeiben, és lebonyolításában. A házigazda XiaoFeng Cserkész Gábor volt, az AsiaCenterben több alkalommal láthatták a műsorokat a látogatók. Fogadások, hivatalos és baráti találkozások, jóízű beszélgetések hete volt. A CCTV 6 csatornája is közvetítette az eseményt.

2005 december 18. Hivatalos Átadási Ceremónia (CM). A Kínai Nagykövetség kínai vezetők-, a kínai sajtó és a Művészeti Központ partnerei, tagjai jelenlétében átadta azon a technikai eszközöket, amelyek segítségével közhasznú tevékenységeinket, oktatásainkat emeltebb színvonalon folytathatjuk. Az ünnepélyes átadáson - ezzel a gesztussal - a hazai kínai kolónia elismerését fejezte ki, és a vezetők biztosították egymást támogatásukról, valamint azon szándékukról: közösen, összefogva tevékenykednek a kulturális kapcsolatok megszilárdításában.
2005   Megnyílik a Központi Gyakorlóterem a China Mart 1.07-ben. Elkezdődik a nyílt interaktív előadások és kínai művészeti oktatások szervezése.
2005 szeptember Megszervezzük és lebonyolítjuk első önálló nagyrendezvényünket, a több száz főt befogadó első magyarországi teakiállítást és fesztivált az ASIA Centerben. Nagy siker.
2005 szeptember A Művészeti Központ két gyakorlója YaoXian Cserkészné Prokop Nikoletta és Környei Béla sikeres vizsgát tesz, és átveszik kungfu szakoktatói diplomájukat.
2005   Aktív részvétel a Kínai Magyar Általános Iskola Oroszlánavató Ünnepségén – teaszertartás a kínai vezetőknek – köztük Zhu ZuShou kínai nagykövetnek és dr. Medgyessy Péter volt miniszterelnöknek
2005 május Kung Fu tagozatunk hivatalos honlapja: a www.rgm.hu minden érdeklődő előtt elérhető lesz.
2005 Május 1. Liu WenQing a Kínai Nagykövetség Kulturális Tanácsosa, kulturális attasé megerősíti a Kínai Nagykövetség és a Művészeti Központ közötti partneri együttműködés viszonyát. Hivatalos állásfoglalást ad ki tevékenységei segítésére és támogatására.
2005   Megalakulnak a Tagozatok és létrejön a Testület
2005   Első komoly felkérés, mintegy elismerésül a gyakorlásoknak: zárkörű kínai újévi ünnepségen a magas rangú kínai vezetők jelenlétében kínai hagyományos teaszertartásokat mutatunk be – elsöprő sikerrel
2005 Február 10 Átalakul – és megalakul a Kínai Kulturális és Művészeti Központ. Tagjai ezzel egységesebb szervezetet hoztak létre, kiemelt hangsúlyt fektetve a Kínai Népköztársaság és Magyar Köztársaság kulturális kapcsolatainak élénkítésére, a kínai kultúra hazai képviseletére.

2004 Október / november Budapestre látogat a CRI vezetősége, majd az egyesület és a kínai vezetők közösen megszervezik (több mint 30 év után) az Első CRI Hallgatói Találkozót. A kínai vezetők felkérik a Vezetőséget a delegáció programjának megszervezésére és az idegenvezetésre
2004 Augusztus 26. Bíróság közhasznú szervezetként jegyzi a sport, egészségmegőrzés és kulturális tevékenységek elismeréseként
2004 Május / Június Hivatalos látogatás kínai partnerénél, a Kínai Nemzetközi Rádió Magyar Szekciójánál, Pekingben. Az egyeztetések jó eredménnyel zárultak, a kapcsolat barátsággá mélyül, napjainkban is meghatározó
2004 Június 30. Yin YaLi a Kínai Nagykövetség Kulturális Osztályának vezetője hivatalos nyilatkozatot ad ki. Partnerének tekinti az egyesületet, üdvözli és segíti tevékenységeit, valamint felkéri a kulturális kapcsolatok aktív ápolására
2004 Május Elindul a www.kinainfo.hu
2004 Év eleje 2004 évtől megerősödnek a nagykövetségi kapcsolatok – napi szintre mélyülnek az eszmecserék a Kulturális Osztállyal. Barátságok szövődnek.
2004 március Márciusban útjára indítja Magyarország első, kínai kulturális és harcművészeti élő, egyórás rádióműsorát Kína Virágai címmel. A Műsor mára kiteljesedett, a hazai kínai kulturális és harcművészeti társadalom médiumává vált. Hírblokkjait elismert kínai / magyar hírügynökségek töltik fel friss információkkal, a szerkesztésben – műsorvezetésben a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) kollégái is részt vállalnak (élőben a budapesti stúdióban).

2003   Szervezeti átalakulást követően rendezi sorait, mind a tagságát-, tevékenységeit-, partnerkapcsolatait érintő kérdésekben.
2003 szeptember Az elnök, XiaoFeng Cserkész Gábor átveszi hivatalos kungfu szakoktatói diplomáját – 2004. május 1.-vel a szervezet hivatalosan képviseli Európában a Zhang ErYu Nagymester hagyatékát, ma dél-kínai és hongkongi központtal rendelkező Hajlékony Munka Stílusát (Rou Gong Men / Yau Kung Mun).
2003   Megerősíti kapcsolatait a legjelentősebb harcművészeti, kungfu és wushu iskolákkal. Együttműködés kezdődik a Magyar WuShu Szövetséggel, a Magyar KungFu Szakszövetséggel és számos szervezettel, intézménnyel;
2003 Augusztus 2 Részt vállal a PuJi Chanbuddhista Templom építésében, amely e napon nyitja meg kapuját. Az Avatási Szertartásra számos országból érkeznek szerzetesek és hívők. Kiemelt esemény – elsőként Európában e napon tart chan esküvői szertartást; elnökünk, XiaoFeng Cserkész Gábor és YaoXian Cserkészné Prokop Nikoletta szertartását.
2003   Kiemelt, partneri kapcsolat alakul az 1960 évek óta létező Kínai Magyar Baráti Társasággal
2003   A Közösség tevékenységeivel bemutatkozik a Kína Nagykövetségen a diplomaták és a kínai vezetők felkérésére. Megerősödik a hivatalos kínai kapcsolat is.
2003 Első félév A tagság határozottan és következetesen szervezi át az egyesület kulturális tevékenységeit, újabb célokat és feladatokat határoz meg.
2003 március 17. Elindítottuk Magyarország első kínai magyar kulturális élő rádióműsorát, Kína Virágai címmel. Célja, hogy valósan, az objektív tájékoztatás eszközeivel, szakemberek és Kína - Magyarország kapcsolataival foglalkozó vezetők bevonásával mutassa be a kínai és a mygar kultúra szépségét és a művészeteket. Emberi kapcsolatokat, értékekek teremt, minden pénteken 21:00 - 22:00 ig. (CIVIL Rádió, FM98.0Mhz)

2002 Szeptember 14 Ming Lai Apát felkérésére segítséget nyújt a Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház mint közösség megalakításában, amely e napon hivatalosan létrejön, a magyarországi kínai kolónia aktív részvételével.
2002   Az elnök, XiaoFeng Cserkész Gábor szakmai önéletrajzát a nemzetközi önéletrajzi enciklopédia, a Who is Who jegyzi. A svájci kiadó elismerését azzal indokolta, hogy ezen a területen kimagasló eredmények születtek.

2001 Év második fele Szoros kapcsolat budapesti kínai buddhista szerzetesekkel és tanítókkal
2001-   A tevékenységek átszervezésével az egyesület átalakul: új neve Long Quan Dao Kínai Kulturális Közösség. Dolgos, szorgalmas évek következnek. Kapcsolat-, baráti viszony alakul ki számos kulturális intézettel, közösséggel nem csak Magyarországon, hanem Európában, Oroszországban, Egyesült Államokban, Kanadában és természetesen Kínában

2000   Egyre több, hazánkban élő, vagy átutazó kínai tanár és mester került kapcsolatba az egyesülettel. Kínai ösztöndíjasok egymásnak adták a hírt – létezik Magyarországon egy közösség… így minden évben kínai hallgatók is részt vesznek a társaság tevékenységeiben – olykor – olykor szakértőként, előadóként, vagy oktatóként.
2000 első fele Nyílt előadások kezdődnek meghívott előadókkal a kínai kultúra témaköreiből
2000 Április / Május Kínai és magyar tagjai javaslatára megalakultak a „munkacsoportok”, így válnak rendezettebbé a kulturális tevékenységek és a keletkutatás. Öt, különböző témában kezdték meg működésüket: harcművészet-, kínai kultúra-, buddhizmus-, taoizmus-, és kínai orvoslás munkacsoportok a kínai kultúra hátterével, kutatásokkal, régi iratok feldolgozásával foglalkoztak, a munkacsoport vezetők irányításáva
2000 március Az elkötelezettség a kínai kultúra mellett, a szorgalmas gyakorlás és a folyamatos kisebb programok, rendezvények miatt egyre több kínai érezte úgy, hogy segítenie kell a lelkes társaságnak. Megkezdődik a kínai regisztráció a tagságban.
2000 január Közösség kapcsolatok egyre gyarapodnak. A Közösség kínai partnerek segítségének köszönhetően közép-kínai kolostoroknak testvériskolájává (Yen Qing Guan Si / Kaifeng) válik

1999 Második fele Belső kínai körből, ajánlások útján több alkalommal lelátogat Han KuiYuan Mester. Közel másfél évig szinte napi rendszerességgel gyakorolnak együtt a mesterek (Han KuiYuan és XiaoFeng Cserkész Gábor) Han Mester lakásában – jóízű beszélgetések, eszmecserék a harcművészetről – „ajtók mögött”
1999 január Budapesten, a III. kerületben - Békásmegyeren szervezett keretek közt megkezdődik a Hajlékony Munka Stílusának populáris oktatása, ahol a nagyszámú jelentkezők miatt zsúfolt, közös gyakorlások évei következnek.

1997 év eleje Baráti kapcsolatok alakulnak ki több vidéki harcművészeti és küzdősport iskolákkal (az első látogatások Havasi András veszprémi iskolájában)

1996 ősz Több, Budapesten élő kínai művész és mester kerül kapcsolatba az egyesülettel
1996   Egyedülálló módon elindulnak az elméleti, kulturális előadások. Kezdetben, szűk körben - a legszorgalmasabb gyakorlók számára válik rendszeressé.
1996   A tiszteletbeli elnök és szellemi vezető - Zhang ErYu mester személyes (kínai) kapcsolatai révén a ’90-es évek második felétől egyre ismertebb és elismertebb lesz a gyakorlás - az autentikus harcművészeteket jellemző hagyományos oktatás.

1995 ősz Megalakul az egyesület „Lung Chuan Shaolin Közösség” néven, amelyet a Veszprém Megyei Cégbíróság 1996 áprilisában bejegyez.